Det finns inget exakt svar på hur lång tid det tar att renovera ett badrum, en vanligt återkommande uppskattning är att det tar mellan 3 till 6 veckor för ett ”vanligt” badrum. Men vill man ha något mer unikt och eget badrum då tar det lite längre. Hur lång tid extra det tar beror på en exakt vad man vill göra.
En större förändring i början av badrumsrenovering påverkar tidsplanen mindre än en mindre ändring under en pågående renovering.
Badrumsrenovering steg för steg
För någon dag sen träffade jag en gammal vän som jobbar som rörmokare på Mälardalen VVS och håller på med att totalentreprenad för badrumsrenovering i Örebro med omnejd. Det började med att vi pratade om ljudböcker för att senare halka in på hantverk och renovering.
Min vän nämnade de olika stegen och intresserad som jag är så valde jag att skriva ner dem, för att senare kunna dela med mig av dem här på bloggen med er. Totalt är det 10 steg som börjar med planering samt en budget och sista steget är hur man inreder badrummet på bästa sätt.
1. Planering och budget
Det absolut första och svåraste steget, en bra start kan vara att kolla runt på internet för att få inspiration. Prata även med nära och kära som nyligen har renoverat sitt badrum. Det är även ett bra sätt att få tips på bra hantverkare och företag att anlita för ditt badrum.
Har du en snäv budget så gäller det även att välja vad man vill priotera, det kan även vara värt att tänka om och utöka budgeten. Visa saker är inte värt att snåla på som till exempel bör man byta gamla avlopp vid en renovering för att slippa problem längre fram.
2. Rivning av det gamla badrummet
Sjävla rivningen går relativt snabbt, beroende på storleken så tar det mellan 3 och 5 dagar. Det är dock inte ovanligt att det kan ta upp till 6 – 7 dagar beroende på storleken.
Här stänger man av vattnet och avlopp till det gamla badrummet samt bryter elen.
Därefter river man ner befintlig inredning, golv och väggar.
Har man en snäv budget så kan det vara klokt att göra dessa delar själv för att spara pengar. Hinner man inte med de på vardagarna så kan det vara skönt att sätta av en helg eller två och bara köra på tills det är färdigrivet. Med en bra ljudbok i öronen och en kofot så är det bara att gå lös på det gamla och koppla bort med ljudboken.
3. Förstärkning av golv och väggar
Beroende på hur dina förutsättningar ser ut, så kan olika delar behövas stärkas upp. Har du till exempel ett golv av betong kan det behövas skäras upp för att göra plats för avlopp och golvbrunn. Är golvet däremot av trä så kan det behövas förstärkas upp för att klara vikten av det nya badrummet.
Även väggarna kan behövas förstärkas upp beroende på vilken typ av inredning och utformning badrummet ska ha. Det kan även vara klokt att addera till extra isolering till golv och väggar för att minska värmeförlusten samt ”ljudisolera” badrummet.
4. Dragning av nya vatten- och avloppsrör
Om man väljer att ha en dold rördraggning så dras med fördel de nya vattenrören inuti väggarna eller genom golvet. Avloppet ska med läggas och vägas in så att man inte får bakfall. Golvbrunnar ska placeras ut och mätas in så dem håller rätt avstånd till väggarna. Viktigt att inte glömma bort är att golvbrunnar skall fästas i bjälklaget
5. Elinstallation
Med fördel så låter man elektrikern ta vid när rörmokaren har dragit fram sitt. Dels för att ett badrum under pågående renovering är väldigt trångt för två olika yrkesgrupper, men även för att underlätta för hantverkarna.
6. Igensättning av golv och flytspackling
I det här steget så lägger man golvskivor och eventuellt golvvärme om man har valt att ha det. Det sågas även ut hål för golvbrunnar och avlopp till toalett och handfat. Man flytspacklar även golvet och här är det extra nogrant att fallet mot golvbrunnen blir rätt.
7. Montage av skivor på väggar och tak
I det här steget monteras plywood och våtrums- eller gipsskivor, man tar även hål för eldosor och vattenrör.
8. Tättskikt och eventuell golvvärme
Själva appliceringen av tättskikt överlåter man med fördel till en fackman för att slippa otrevligheter längre fram. Ett felaktikgt applicerat tättskikt påverkar även garanti samt eventuellt försäkringsärende vid en vattenskada.
9. Montage av kakel och klinkers
Nu när allt underarbete är gjort i badrummet är det dags för kakel och klinkers, vilket är det absolut vanligaste att man använder sig av. Förr var det vanligt med plastmatta men på senare tid har priset gått ner på kakel och klinkers.
10. Inredning / komplettering
Även kallad komplettering, det sista steget i en badrumsrenovering. Nu monteras badrumsmöblerna på plats och fästs. Visa badrumsentreprenörer erbjuder möjlighet att köpa badrumsinredning via dem, medan andra vill att du som beställare löser det själv genom att handla på byggvaruhus som bauhaus eller direkt från en tillverkare.
Sen är det nya badrummet helt klart. Vanligtvis så avslutar man även med att ha en besiktning av badrummet i fall det är ett företag som har skött renovering. Här lämnas även intyg över som hör till själva badrummet.
Bonus tips
Innan man ger sig i kast med en badrumsrenovering är det klokt att sätta sig in i regler gällande badrum. Där går det även att kolla upp så eventuellt företag man plannerar att anlita är behöriga.
När det gäller själva rördragningen som en VVS-firma utför så kan man vända sig till Säker Vatten hemsida för att hitta auktoriserade rörmokare nära dig.