Viktigt med regelbundna radonmätningar

Radon är en gas som kan finnas i diverse byggnadsmaterial, i den mark som finns under eller runt omkring ens hus eller i de utrymmen som inte är utrustade med en bra ventilation. Denna gas kan bland annat skada våra lungor och slutligen leda till lungcancer.

Det finns inga lagar som säger hur ofta en radonmätning ska utföras, men det finns flera rekommendationer att ta hänsyn till. Som att det inte bör gå mer än 10 år mellan radonmätningar av en lokal eller ett hus. Men om man har utfört renoveringar av sitt hus eller om man precis har köpt ett hus kommer en radonmätare väl till pass. 

Den största risken med höga värden av radon finner man vanligen i marken, men det kan även förekomma i olika typer av byggnadsmaterial som sen sprids vidare via vår inandning. Som senare kan leda till skador på våra lungor. 

Bättre att vara på den säkra sidan

Radon-Mätning.se kan du läsa mer om deras radonmätare och hur de fungerar. För att få ett så tydligt värde som möjligt av radonmätningar ska de utföras regelbundet under minst 2 månader. Under perioden oktober till april.

Anledningen till att man ska göra radonmätning mer än en gång under en längre period är för att radonvärdet varierar. Bland annat beroende på tiden på dygnet, vilken årstid som gäller och hur ventilationssystemet fungerar. Efter att alla radonmätningar har utförts får man fram ett genomsnittligt värde, som man sen håller sig efter.

Diskutera med proffsen

Läs igenom den information som finns hos försäljare av radonmätare och om det uppstår frågor så kan de professionella hjälpa dig. Och skulle det visa sig att dina radonmätningar visar på ett högt värde kan de säkerligen även hjälpa dig med att avgöra vilka åtgärder som bör tas för att bli av med problemen.

Kontrollera vilka tjänster som finns till hands om det kan behövas en form av radonsanering, baserat på din radonmätning. Vad är det som behövs göras, var och i vilken omfattning? En av de vanliga åtgärder som brukar behövas är att förbättra ventilationen i hemmet och att se till golvet är lufttätt.  

Om ens radonmätningar har visat på högre värden av radon bör man se till att ta hand om detta på ett professionellt sätt snarast möjligt. Försäkra dig om att det är proffs inom området som ger dig skriftliga åtgärder och att du har fått pris på de olika åtgärderna. Sen är det upp till dig som husägare att bestämma vilken åtgärd som ska utföras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *