Vanliga frågor om trall

Trall för uteplats eller altan

Vad är trall?

Trall är en typ av altan av behandlat virke som är lätt att underhålla och hållbart. Till skillnad från naturligt trä ruttnar eller splittras inte trallvirke, vilket gör det till ett idealiskt val för områden där du rör dig mycket. Ytan är också lätt att rengöra och kan förses med en mängd olika tillbehör, t.ex. räcken, trappor och belysning. Oavsett om du letar efter en plats för att underhålla gäster eller helt enkelt vill öka värdet på ditt hem är terrassering ett utmärkt alternativ.

Vad kostar det att bygga trall?

För ett enkelt kvadratiskt eller rektangulärt däck kommer materialen troligen att kosta mellan 100 och 200 kronor per kvadratmeter. Men om däcket ska ha mer komplexa delar som inbyggda bänkar eller en mer ovanlig form kommer priset att öka i motsvarande grad. Ytterligare kostnader kan också uppstå för tillstånd och avgifter. Därför är det viktigt att rådgöra med en professionell entreprenör innan du påbörjar ett arbetet.

Vilken trall ska man välja?

Det finns många olika typer av trallvirke och material att välja mellan, var och en med sina egna för- och nackdelar. Trädäck är ett av de mest populära valen tack vare sin naturliga skönhet och hållbarhet. Det kräver dock regelbundet underhåll för att hålla det i bästa skick, och det kan vara känsligt för röta, mögel och insektsskador. Kompositbeläggning är ett annat populärt val eftersom den är tillverkad av återvunnet material och kräver lite underhåll. Det kan dock vara dyrare än trägolv och vissa tycker inte att det har samma visuella attraktion. Vilken typ av trall som är bäst för dig beror i slutändan på din budget, dina preferenser och det lokala klimatet.

Hur mycket trall behöver jag?

Innan du ens kan börja svara på denna fråga måste du ta hänsyn till några faktorer. Den första är storleken på ditt däck. Du måste känna till måtten på det utrymme där du planerar att lägga trallen innan du kan avgöra hur mycket material du behöver. Nästa faktor är bredden på de brädor du planerar att använda. När du känner till måtten och brädornas bredd kan du beräkna kvadratmeterna för ditt projekt och bestämma hur mycket trall du behöver köpa. Naturligtvis är det alltid en bra idé att köpa några extra i händelse av skador eller spill.

Hur lägger man trall?

Först måste du välja rätt plats för bygget. Det ska vara jämn och väldränerad mark, och det ska inte finnas några träd eller andra hinder i närheten som kan skada ditt däck med tiden. När du har hittat den perfekta platsen markerar du ut omkretsen för ditt däck med hjälp av pålar och snöre.

Därefter måste du gräva ut området inom omkretsen så att däcket kommer att ligga på marknivå. När utgrävningen är klar sprider du ut ett lager grus över grunden och komprimerar det med en stamp. Lägg sedan markduk för att förhindra ogrästillväxt.

Nu är du redo att börja bygga. Börja med att fästa de brädor (som kommer att fästas vid huset) med korrosionsbeständiga skruvar eller spikar. Förborra sedan hålen i brädorna och fäst dem vid huset med skruvförband eller bultar. När brädorna är på plats kan du börja fästa resten av brädorna och se till att det finns ett avstånd på max ett par millimeter mellan varje bräda för expansion och sammandragning. Om du använder tryckbehandlat virke ska du vänta minst 24 timmar innan du färgar eller förseglar ditt nya däck.

Vilket håll lägger man trall?

Det finns två huvudalternativ – att lägga brädorna parallellt med huset eller att lägga dem i en 45 graders vinkel. Det finns för- och nackdelar med båda, så det är viktigt att väga dina alternativ noga innan du fattar ett beslut. Om du är kluven finns här några saker att tänka på. Att köra brädorna parallellt med huset ger ett renare utseende och gör det lättare att sätta dit räcken och annat. Det gör också att du kan använda kortare brädor, vilket kan spara pengar. Om du däremot lägger brädorna i en 45 graders vinkel kan du ge ditt däck ett mer unikt utseende. Det ger också mer stabilitet, vilket är viktigt om du bor i ett område med starka vindar.

Vilken sida upp på trall?

Det finns egentligen inget rätt eller fel svar, men det finns några saker att tänka på som kan hjälpa dig att fatta ditt beslut. En faktor att ta hänsyn till är hur mycket sol och skugga ditt däck kommer att få. Om det kommer att ligga på en skuggig plats, kan du genom att lägga brädorna med den breda sidan uppåt förhindra fuktuppbyggnad, vilket kan leda till mögel och mögeltillväxt. Om ditt däck kommer att ligga på en solig plats kan du däremot lägga brädorna med den smala sidan uppåt för att förhindra att de blir skeva och skruvade. En annan sak att tänka på är det övergripande utseendet du vill ha. Om du lägger brädorna med den breda sidan uppåt får ditt däck ett mer traditionellt utseende, medan du lägger dem med den smala sidan uppåt ger ett mer modernt utseende. I slutändan är det upp till dig att bestämma på vilket sätt du ska lägga brädorna.

Hur tätt ska man lägga trall?

Avståndet mellan brädorna är viktigt av både estetiska och funktionella skäl. Om du ligger för nära varandra kommer däcket att se rörigt ut, och om du ligger för långt ifrån varandra kommer luckorna att samla smuts och löv. För de flesta däck är ett avstånd ca 25 centimeter. En annan aspekt är brädornas riktning. För ett mer traditionellt utseende bör brädorna läggas vinkelrätt mot huset. För ett mer modernt utseende kan du dock prova ett fiskbensmönster eller ett diagonalt mönster.

Hur skarvar man trall?

Om du behöver skarva trallbrädorna, så behöver det göras över skruvregel. Ändarna på trallen ska vara renkapade för att få skarven så jämn som möjligt. Förborra först när du sedan ska skruva det på plats.

Hur stor trall får man bygga?

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan eftersom det beror på ett antal faktorer, bland annat storleken på din trädgård, vilken typ av däck du väljer och om du behöver bygglov eller inte. Som en allmän riktlinje kan man dock säga att de flesta projekt faller in i en av tre kategorier – liten, medelstor eller stor. Ett litet projekt kan omfatta en yta på cirka 10 kvadratmeter, medan ett medelstort projekt kan omfatta en yta på upp till 20 kvadratmeter. För större projekt rekommenderas det i allmänhet att du söker professionell rådgivning för att se till att ditt däck byggs till en hög standard och uppfyller alla relevanta byggregler.

Hur nära tomtgräns får man bygga trall?

I de flesta fall måste du ansöka om bygglov om ditt bygge är högre än 50 centimeter, men ligger det plant på marken kan du i stort sett ha hela tomten täckt. Bäst är ändå att kolla med kommunen innan du sätter igång.

Hur lägger man trall på balkongen?

Till att börja med vill du se till att din balkong är strukturellt sund och att den klarar av att bära vikten av trallvirket. Börja sedan med att mäta utrymmet och rita ut var brädorna ska placeras. Beräkna sedan hur mycket du behöver och köp de nödvändiga materialen. När du har allt du behöver kan du börja bygga. Lägg ut en grund av grus eller sand om det behövs, och sätt sedan brädorna på plats. Se till att lämna luckor mellan varje bräda så att vatten kan rinna av ordentligt. Slutligen fäster du brädan på plats med spik eller skruv och njuter av ditt nya uterum!

Vilken skruv till trall?

Till trallvirke används med fördel trallskruv som finns i olika längder, mellan 42-70 millimeter. Du kan behöva cirka 35 skruvar per kvadratmeter. Skruva inte heller för djupt, hela huvudet ska vara synligt. Det finns även andra skruv till andra material, det är en smaksak.

Vilken såpa till trall?

Det finns en hel mängd med olika såpor att välja mellan. Speciell trallsåpa till exempel. Vanlig grön eller gul såpa funkar också. Detta gör man oftast för att trallen ska bli lite mjukare och skönare att gå på, och förstås för att den ska bli ren. Såpa är skonsamt mot träet.

När ska man olja in ny trall?

En viktig del av att hålla ditt däck i gott skick är att olja det regelbundet. Detta hjälper till att skydda träet från sol och fukt och ger det dessutom en vacker naturlig glans. Så när är den bästa tiden att olja ditt däck? Generellt sett är det en bra idé att göra det minst en gång om året. Om du bor i ett område med hög luftfuktighet eller mycket regn kan du behöva göra det oftare. Och om du märker att ditt däck börjar se torrt eller blekt ut är det förmodligen dags för ett nytt lager olja.

Vid vilken temperatur kan man olja trall?

Det får inte vara för kallt, eller varmt. Inte regna eller vara strålande sol. Den ideala temperaturen är därför mellan 15-20 grader en molnig dag.

Hur lång tid tar det för trall att torka?

Om du arbetar en solig dag med lite fukt kommer ditt trallvirke troligen att torka relativt snabbt. Om det däremot är molnigt eller fuktigt kommer det att ta längre tid. Dessutom kommer den typ av material som du har använt också att påverka torktiden. Naturligt trä tar till exempel längre tid att torka än kompositmaterial. Överlag kan du räkna med att ditt trallmaterial är helt torrt inom 2-3 dagar. Det är dock alltid bäst att vara försiktig och vänta en extra dag eller två innan du lägger till möbler eller oljar.

Hur länge håller trall?

Det beror på ett antal faktorer, bland annat träslaget, klimatet och hur väl det sköts. I allmänhet kan du dock räkna med att trallvirke av barrträ håller i ungefär 15 år, medan trallvirke av lövträ håller i 20 år eller mer. Med rätt skötsel och underhåll kommer din trall att hålla ännu längre. Så om du letar efter ett alternativ som kräver lite underhåll och som kommer att klara tidens tandem, är trägolv i lövträ det rätta alternativet.

Hur mycket överhäng på trall?

Överhäng är ett utmärkt sätt att skydda ditt trallbygge från väder och vind, men de måste ha rätt mått. Om utskjutet är för litet kommer det inte att ge tillräckligt skydd mot regn och sol, och det kan också blockera luftcirkulationen, vilket kan leda till röta. Ett överhäng på 2 centimeter säger de flesta. Detta ger ett gott skydd utan att vara alltför påträngande. Naturligtvis kan din specifika situation variera, så det är alltid bäst att rådgöra med en kvalificerad byggare eller en specialist innan du fattar några slutgiltiga beslut.

Varför rillad trall?

Rillorna ger en texturerad yta som bidrar till att öka greppet och förhindra glidningar. Dessutom hjälper rillorna till att leda bort vatten från däcket, vilket gör att det är mindre sannolikt att det bildas vattensamlingar och blir glest. Oavsett om du vill ha bättre säkerhet eller enklare underhåll är räfflade däck ett utmärkt val.

Hur ska årsringarna ligga på trall?

Ett träds årsringar är de årliga tillväxtlagren som kan ses när man tittar på trädstammen. Ringarna är antingen ljusa som bildas på våren, eller mörkare som bildas på sommaren. När man väljer trallvirke är det viktigt att ta hänsyn till årsringarna. Brädor med bredare årsringar blir till exempel stabilare än brädor med smalare årsringar. Dessutom kommer brädor med väldefinierade årsringar att vara starkare än brädor med dåligt definierade årsringar. När man väljer trallvirke är det därför bäst att välja brädor som har breda, väldefinierade årsringar. Med detta i åtanke är det bästa sättet att placera årsringarna på trägolvet att växla mellan breda och smala brädor. Detta ger stabilitet och styrka samtidigt som det ger ett attraktivt utseende.

Hur mycket krymper trall?

Beroende på träslaget kan trägolv krympa med mellan 4 och 8 procent. Detta beror på fuktnivån i luften och på hur torrt trallvirket är från början. Bäst är att välja något som är känt för att vara stabilt, till exempel bangkirai, impregnerad furu, thermowood, Nobelwood, lärk, ask eller komposit. Dessa träslag är mindre benägna att ändra form som svar på förändringar i fuktnivåerna. Dessutom kan du hjälpa till att skydda ditt trallvirke genom att applicera ett tätningsmedel före bygget. Detta hjälper till att låsa in fukt och förhindra att träet krymper eller vrider sig med tiden.

Hur räknar jag ut hur mycket trall jag ska använda?

För att beräkna hur mycket trall du behöver måste du först bestämma kvadratmeterna för din önskade yta. För att göra detta mäter du helt enkelt längden och bredden på det område du planerar att bygga på och multiplicerar sedan dessa siffror med varandra. När du väl har din kvadratmetersiffra finns det några olika sätt att räkna ut hur många brädor du behöver köpa. Den enklaste metoden är att dela din totala kvadratmeteryta med antalet kvadratmeter som täcks av en bräda. Den här metoden tar dock inte hänsyn till det avfall som uppstår när du skär till brädorna. En mer korrekt metod är att dividera din kvadratmeteryta med antalet kvadratmeter som täcks av en bräda och sedan lägga till 10 % för att ta hänsyn till avfallet. På så sätt får du en mer realistisk uppskattning av hur många brädor du behöver köpa. När du väl har din siffra är det bara att gå till din lokala byggvaruaffär och köpa tillräckligt med brädor för att slutföra ditt projekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *