Frågor och svar om tjärpapp

Att ha tjärpapp som tak

Att installera ett tjärpapptak på ditt hus är ett utmärkt sätt att vara proaktiv när det gäller att skydda det och säkerställa dess livslängd. Ett tjärpapptak är ett billigt, hållbart och lättinstallerat alternativ för dem som söker hållbarhet i sitt nya eller uppdaterade tak. Tjärpapperstak finns i olika färger, så du kan välja ett som passar bäst till husets exteriör. Den svarta tjärpappen absorberar värme under dagen, vilket bidrar till att hålla svalare under sommarmånaderna och minskar ditt beroende av luftkonditionering för att kyla ner ditt hus. En annan fördel med att ha ett tjärpapptak är att det förhindrar läckage om det finns några läckor i konstruktionen nedanför. Om det är korrekt installerat skyddar det också mot starka vindar, kraftiga regn och intensivt solljus som annars skulle kunna skada ditt hems struktur.

Hur lägger man tjärpapp på taket?

Själva processen är relativt enkel – du börjar med att ta bort eventuella spikar på det befintliga takdäcket. Därefter ser du till att du har tillräckligt med tjärpapper för hela ytan innan du rullar ut det första arket och häftar ner det varannan meter tillsammans med en generös överlappning mellan varje ark. Slutligen ska du fästa nockskydd och blixtlås för att täta utsatta kanter och hörn på takdäcket innan du avslutar med bågskivor eller annat skyddsmaterial. Med lite grundläggande kunskaper kan du med tjärpapp på taket skydda ditt hus i flera år.

Tjärpapp på Biltema, Jula och Bauhaus

De flesta av de vanligaste byggvaruhusen har någon sorts tjärpapp, antingen på rulle eller som färdiga skivor. Vad som gäller hos just dig kan variera. Sök alltid efter det som du trro passar ditt projket bäst.

Varför är underlagspapp viktigt?

Att ha underlagspapp är viktigt för att motverka att fukt tränger igenom och förstör. Om ditt tak är gjort av plåt så använd en takpapp med beteckningen YEP, det innebär att kvaliteten på asfalt är hög och därför passar bättre. Beteckningen YAM har en lägre kvalitet och passar bättre med t.ex ytpapp. Standard är dock YAP-pappen som är absolut vanligast vid de flesta yttertak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *