Låt hemstädningen bli ett rent nöje

Varför tar det emot att städa? Det är en fråga som många kan ställa sig. Vi älskar när det är rent och undanplockat men känner ingen större lust att göra jobbet. Vuxna som själva tycker att det är hemskt tråkigt att städa hytter med fingrar åt barn och ungdomar som känner likadant. 

Det går att vända trenden och få rutin på hemstädningen. Det går till och med att få den att bli ett rent nöje!

Ny attityd och lite inspiration

Till att börja med gäller det att ändra attityden. Att göra något för att man måste och att göra något för att det är så bra är två helt olika saker. Det fina är att du ganska snabbt kan börja se på städningen på ett helt nytt sätt. Fokusera mer på hur det känns när städningen är klar och jobba mot detta mål. 

När tankar om tråkigt och jobbigt dyker upp väljer du genast en positiv tanke om städat och fint. Lär dig hur renlighet kan påverka både sinne och kropp på positiva sätt. Städning kan till och med förebygga farliga sjukdomar!

Ta en sak i taget, steg för steg och se hur rummen byter karaktär i takt med din nya attityd. Det här smittar av sig på alla som finns i din närhet. Särskilt på barn som lär sig av ditt exempel. Din nya attityd kan därmed ses som en investering i framtiden.

Inspiration kan du också få med hjälp av verktyg som gör det roligare att städa. En ny robotdammsugare med coola egenskaper, golvsåpa som luktar gott, eller varför inte städsvampar som suddar bort smuts från väggar på ett magiskt sätt. Det här är sådant som kan öka lusten att städa regelbundet.

Det är tråkigt att göra saker själv

Det finns studier på förskolebarn som visar att det är viktigt att göra saker tillsammans. Det blir lätt tråkigt när vi måste genomföra projekt på egen hand. Inte bara för barn. Vuxna har också ett behov av att dela på roligt och jobbigt. Det som är jobbigt kan bli kul när vi gör det tillsammans.

Det kan vara intressant att se städningen som ett projekt som du utför med andra. Börja med planering och att prata om det som ska göras. Alla som ska få vara med får ge sina synpunkter om hur det hela ska utföras. Barn kan engageras genom att få komma fram till bra lösningar för hur det ska bli rent och snyggt där det finns mycket möbler och leksaker.

Lägg till musik som alla tycker om och städningen blir en rutin som ni gärna sysslar med på helgerna. Ett tips är att göra en unik Spotify-städmusik-lista som ni kör igång när ärmar ska kavlas upp och städningen drar igång. När ni jobbar tillsammans kan det också komma som en överraskning hur snabbt allting blir klart.

Belöningar kan få stor betydelse

Det är välkänt att vi kan lockas att göra saker som vi egentligen tycker är tråkiga då vi blir belönade för jobbet. Det här kan ju vara den största anledningen till att du fortsätter att gå till samma jobb dag efter dag, år ut och år in.

Städning hemma kan också uppmuntras med belöningar. Unna dig själv något kul när du är klar med städningen. Om alla hjälper till kan det bli en belöning för hela familjen som till exempel att gå till stranden. Ju snabbare ni blir klara desto snabbare kommer belöningen.

Eller så struntar du helt i hemstädningen

Det finns förstås en lösning som går ut på att du helt släpper taget om din hemstädning. Idag är det inte alls särskilt komplicerat att få riktigt bra hemstädning via ett bra städbolag. Om vi skulle få rekommendera ett städbolag, skulle det nog vara Svenska Städsällskapet, en riktigt bra städfirma i Lund. Det behöver inte kosta mycket och du kan göra andra saker när någon annan avkalkar din snabbkokare.

Hemstädning som du betalar för lönar sig särskilt väl när du är på det klara med varför du lämnar över uppdraget i andras händer. Det här är också en variant som gör att du upplever ett stort nöje varje gång städningen är klar.

Summering

Du kan se till att hemstädningen blir ett rent nöje genom att ändra din attityd och engagera andra i aktiviteten. Belöningar kan fungera för att öka lusten för att komma igång med städjobbet. Dessutom kan du välja att ta hjälp av en städfirma regelbundet, eller då och då, för att göra något annat och helt släppa tanken om hur tråkigt du tycker det är att städa. 

Det allra viktigaste är att du tänker igenom varför du lider så av detta ständigt återkommande uppdrag och vad du kan göra åt din situation. Att fortsatt lida av städtristess när det finns så många bra lösningar är verkligen slöseri med din mentala hälsa och energi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *